In NOTICIES

El ple ha aprovat, a la sessió d’aquest matí, la llei de formació i qualificació professionals de Catalunya per 113 vots a favor (CiU, ERC, PSC, PPC, C’s i la diputada no adscrita), 12 en contra (ICV-EUiA) i 2 abstencions (CUP). També ha aprovat la llei de creació, per segregació, del municipi de Medinyà per 118 vots a favor (CiU, ERC, PSC, PPC, ICV-EUiA, CUP i la diputada no adscrita) i 8 en contra (C’s). 

Llei de formació i qualificació professionals 

La consellera d’ensenyament, Irene Rigau, ha obert el debat final del projecte de llei de formació i qualificació professionals de Catalunya, una “llei indispensable per sortir de la crisi”, ha dit, perquè “ara, sense formació, no hi haurà ocupació”. Rigau ha destacat que “a parir d’ara tota la formació professional, tant la inicial com la d’ocupació, formarà part d’un tot”, amb “un sistema de governança integrat” que situa Catalunya “en bona posició per adaptar-nos al mercat laboral i garantir la formació de la població” al llarg de tota la seva vida i és “clau per superar desigualtats i descobrir talents que han de fer prosperar la societat”.

La llei, que s’ha tramitat pel procediment d’urgència, estableix i regula el sistema de formació i qualificació professionals de Catalunya i crea una comissió rectora i una Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya. Comprèn actuacions, serveis i programes de formació i qualificació professionals que integren la formació professional del sistema educatiu amb la formació per a l’ocupació, promoguts i sostinguts amb fons públics i adreçats a apropar aquesta formació a les necessitats de les empreses.

El text ha arribat al tràmit final amb gairebé un centenar d’esmenes reservades del PSC, el PPC, ICV-EUiA i C’s, però durant el debat se n’ha retirat una part a favor d’altres de transaccionades, i les que s’han mantingut han estat rebutjades.

Al debat, seguit des de l’hemicicle, entre d’altres, pels presidents del Consell Català de Formació Professional i del Consell Escolar de Catalunya, i representants d’institucions, sindicats, entitats i centres de la comunitat educativa, han intervingut Ramona Barrufet (CiU), com a relatora de la ponència, i els diputats Agnès Russiñol (ERC), Xavier Sabaté (PSC), Rafael Luna (PPC), Joan Mena (ICV-EUiA), Carlos Carrizosa (C’s), Quim Arrufat (CUP) i la diputada no adscrita Marina Geli.

Creació del municipi de Medinyà 

Amb l’aprovació de la llei de creació del municipi de Medinyà per segregació d’una part del terme municipal de Sant Julià de Ramis (Gironès), aquest es converteix en el municipi 948 de Catalunya. 

Amb aquesta llei, Medinyà recupera l’estatus de municipi, que ja tenia fins el 1972, tindrà una població de prop de nou-cents ciutadans i una superfície de 7,66 quilòmetres quadrats, que inclourà els veïnats de Santa Fe de la Serra, Tomet, Lladrers i Vall-llobera. La proposició de llei, impulsada pel grup d’ICV-EUiA i que s’ha tramitat pel procediment d’urgència, ha arribat al debat final sense cap esmena. 

Al debat han intervingut els diputats Marc Vidal (ICV-EUiA), que ha estat ponent de la llei, i els diputats Pere Vila (CiU), Roger Torrent (ERC), Juli Fernández (PSC), Sergio Santamaría (PPC), Carina Mejías (C’s), Quim Arrufat (CUP) i la diputada no adscrita Marina Geli.

El ple, l’han seguit des del saló de sessions l’alcalde en funcions de Medinyà i Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa, regidors en funcions i una setantena de veïns del nou municipi que han aplaudit llargament l’aprovació de la llei.

imatgeweb.jpg