In NOTICIES
  • Prop de 9.000 empleats del Departament es beneficiaran enguany de l’increment fins al 100% de sou i jornada
 
  • Les aules d’acollida es potenciaran com a centres d’integració social​

 

 

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que “el pressupost d’Ensenyament és el que més creix perquè s’incrementa un 6,9% i en el conjunt dels departaments, un 6,4%”. Així ho ha explicat aquesta tarda al Parlament en la Comissió d’Ensenyament i Universitats, en què ha presentat els pressupostos de la conselleria. Rigau ha destacat la importància de què en el futur “aquest canvi de tendència es pugui consolidar” i també de què “es pugui complir l’objectiu fixat en la LEC d’aconseguir destinar el 6% del PIB a l’educació”.

 
La titular d’Ensenyament ha manifestat que “el pressupost és un gran instrument per l’educació però que l’educació és un fenomen multifactorial”. En aquest sentit, com a exemple ha dit que a Catalunya la taxa d’idoneïtat, que és la taxa que fa referència a l’alumnat que repeteix curs, és del 17,8%, mentre que a altres comunitats autònomes, com Madrid, són superiors al 30%. “La qüestió pressupostària és clau, però en el món de l’educació, la cultura pedagògica i l’eficiència del sistema són claus per garantir el dret a l’educació”, ha afegit.
 
Així, el pressupost del Departament és el que més creix respecte al pressupost del 2014, atès que s’incrementa en termes absoluts en més de 285 milions d’euros. A més, en l’evolució entre el 2010 i el 2015, mentre el pressupost dels departaments s’ha reduït en un 18,66%, el d’Ensenyament ho ha fet en un 16,46%. En aquest context, el pes del pressupost d’Ensenyament es manté per sobre del 20%, en el nivell màxim que històricament s’ha assolit.
 
El personal representa un 87,58% de la despesa del Departament, un 3,9% més que al 2014. Tal com ha remarcat la consellera Rigau, es continua prioritzant la inversió en personal docent: “el pilar fonamental del sistema és el professorat”. Ha afegit que “és prioritari perquè en la funció pública no es cobreix la jubilació i a Ensenyament les jubilacions s’han cobert i podem dir que s’han pogut cobrir 8.373 llocs”. També ha explicat que hi ha un increment de 1.000 dotacions al 2015, tal com ja ha havia anunciat,  de 64.073 places el curs 2013-2014 a 65.073 el 2014-2015.
 
Irene Rigau ha destacat que prop de 9.000 empleats del Departament es beneficiaran enguany del restabliment de la jornada completa, que suposa  l’increment de fins al 100% del sou i de la jornada. Concretament, aquesta mesura s’aplicarà a 6.400 docents i 2.472 persones del PAS.  També ha declarat que quedarà sense efecte la mesura de la reducció de les retribucions del personal en import equivalent a una paga extraordinària.
 
La titular d’Ensenyament ha parlat de la incorporació dels ingressos finalistes de l’Estat que des d’anys enrere s’inclouen en els pressupostos de la Generalitat. Ha destacat que aquests ingressos per part de l’Estat s’han anat reduint fins al 98,12%, fet que “ha perjudicat el pressupost del Govern amb efectes comparatius, tot i que el principal perjudici ha estat l’anul·lació dels programes i això ha perjudicat el país”. Ha dit també que això és conseqüència de la “recentralització” i que la comunitat autònoma només té competències “pel que fa a docents i obres”.
 
La consellera Rigau ha anunciat que les aules d’acollida de les escoles es reconvertiran en centres d’integració social per a nouvinguts. Ha explicat que ”ara portem un temps en què s’ha frenat l’arribada de noves persones i, en canvi, tenim en el sistema molts adolescents que procedien d’aquests països”. Per això, ha concretat que es mantindran els recursos d’aquestes aules i “ampliarem les funcions dels tècnics de les aules d’acollida per fer funcions de suport lingüístic i d’integració escolar, perquè els nouvinguts es puguin beneficiar d’una integració social”. “El Departament vol garantir  que, al final del procés educatiu, els nouvinguts estiguin integrats socialment”, ha declarat.
 
Pel que fa al transport i menjador escolar, es manté la dotació inicial de 108 milions d’euros respecte al 2014, fet que permetrà que cap alumne amb necessitats alimentàries severes es quedi sense beca menjador. Rigau ha subratllat però que la partida és oberta per adequar-se a les necessitats del curs vinent i ha recordat que aquest curs Ensenyament ha posat en marxa un nou model de beques menjador, en què s’han homogeneïtzat els criteris de concessió a tot el territori.
 
20 de gener de 2015
 
 
 
BIG_293113622012015_00.jpg