In NOTICIES

Els pares i mares que confiem l’ensenyament dels nostres fills a les escoles d’iniciativa social concertades, estem força tips de sentir acusacions i falsedats per part d’algunes entitats i partits polítics a través dels mitjans de comunicació que es venen repetint en els darrers dies.

Des de la Fapel considerem que el marc normatiu que tenim a Catalunya, la LEC, ens garanteix un Servei d’educació de Catalunya format per totes les escoles que reben fons públics per al seu funcionament, siguin de titularitat pública o d’iniciativa social.

El principi de llibertat d’elecció per part dels pares, consagrat a l’article 26 la declaració dels drets humans, no és un presumpte dret, com sovint sentim que diuen representants de la FAPAC, de la USTEC, de En Comú Podem o de la CUP. És un dret, com tants d’altres que aquesta declaració consagra, com la igualtat, la dignitat, la vida, la seguretat, la llibertat de pensament, d’opinió i la llibertat d’expressió. Així de senzill.

Les organitzacions de pares i mares de les escoles d’iniciativa social sempre hem defensat i defensarem l’escola pública, que ha de tenir el millor finançament, els millors mestres, els millors recursos… com també les ha de tenir l’escola d’iniciativa social que triem més d’un terç dels catalans. No es pot anar contra ningú, doncs en educació només es construeix des de la unitat.

Ja n’hi ha prou de mentir sobre el paper de les escoles que trien els pares i les mates i de criminalitzar les famílies que trien escola, sigui religiosa, laica, diferenciada o qualsevol altre. No pot ser que se’ns vulgui imposar una forma única d’educar i de pensar, fent creure a la ciutadania que a Catalunya només és possible l’escola de titularitat pública. Som un país on la iniciativa social ha estat de les millors coses de la nostra societat. Precisament, és la diversitat i la pluralitat de projectes educatius i pedagògics el que ha enriquit el panorama educatiu de Catalunya. Hem de lluitar per millorar-lo, no per destruir-lo.

Molts pares i mares estem farts que des d’aquestes entitats i alguns ajuntaments ens diguin quina escola hem d’escollir per ajudar a educar els nostres fills i filles. La responsabilitat dels qui governen no és aquesta, sinó fer possibles les condicions per tal que cada ciutadà estigui en condicions de poder exercir els seus dret, els drets humans, i els seus deures. Per tant, les administracions, totes, han de garantir que els pares puguem exercir el nostre dret a decidir.

Però aquest dret no es pot exercir per part de tothom mentre els pressupostos públics no garanteixin que cada alumne pugui anar a l’escola que els seus pares decideixin, sigui quina sigui, i costi el mateix arreu del territori -és a dir, zero-, triï el que triï. Això és garantir el dret a l’escolarització obligatòria i gratuïta.

Per això cal que el debat el traslladem a la millora del finançament de tot el sistema educatiu. Algunes famílies i sindicats denuncien que calen més recursos a l’ensenyament de titularitat pública, i tenen raó. Però aquests recursos no es poden treure per de deixar de finançar l’escola d’iniciativa social. El que cal fer és afegir molts més recursos, que existeixen, però que potser es destinen a altres coses. Cal prioritzar i garantir, com en altres països del nostre entorn -als que mirem per a segons què-, que cap alumne hagi de pagar ni un euro per estar escolaritzat a l’escola que els seus pares vulguin i decideixin. D’aquesta manera, es garanteix l’equitat i l’accés en igualtat de condicions de tots, que és la veritable igualtat que tots busquem.

Per què els fa por la llibertat? Quina por tenen aquells que neguen el dret i volen fer desaparèixer la iniciativa social? Quina societat volen, que reneguen de la llibertat dels seus propis ciutadans?

Per què aplaudim que es pugui triar i decidir tantes i tantes coses, sovint força més banals, i el que és realment important ens ho volen imposar? Ens toca defensar la pluralitat, la diversitat, l’equitat, la inclusió, la llibertat, la igualtat en l’accés i la igualtat en el tracte.

 

Josep Manuel Prats

President de Fapel (www.fapel.cat)