In NOTICIES

 

Volem col·laborar en la promoció de la iniciativa http://www.noseashooligan.com/index_cat.html de la Fundació Brafa, que pretén sensibilitzar els pares i mares sobre l’actitud davant l’esport dels nostres fills i filles.

Ja fa anys que a Fapel treballem en aquesta línia, a través del programa de formació de pares i mares del futbol base amb la Fundació del RCD Espanyol (http://goo.gl/k29wko) o el seminari monogràfic que vàrem organitzar (https://goo.gl/6PkLCM), entre d’altres.

Aprofitem aquest espai per publicar, de nou, les conclusions del seminari, que continuen vigents:

Conclusions de la jornada «Educar en valors a través de l’esport»

La jornada, organitzada per la Fapel i altres entitats i federacions de pares, ha servit per elaborar un document on s’enumeren les possibilitats educatives que té l’esport.

La implicació de la família amb l’entrenador, l’escola i entitat és fonamental per a la transmissió de valors a través de l’esport. Aquest va ser un dels principals missatges de la jornada “Educar en valors a través l’esport: Família i escola” celebrada el passat 12 de desembre al Cosmoscaixa i organitzada per les federacions de pares i mares de Catalunya, Fapac, Fapel, Ccapac, Dincat i Fapaes, en col·laboració amb la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i la Fundació Brafa.

Després d’escoltar les intervencions i aportacions de tots els ponents, les federacions i entitats van consensuar unes conclusions en coherència amb la Declaració dels drets de l’infant i l’esport, del Comitè per als drets de l’Infant de l’ONU, 1988.

1. Destaquem per damunt de tot les possibilitats educatives que té l’esport, com a eina d’acollida i d’integració, de millora personal, de maduració, de relació amb les altres persones i l’entorn, de coneixement propi i d’acceptació dels altres.

2. Constatem que és necessari seguir posant els mitjans humans i materials per tal que tots els nens i nenes puguin fer esport, un esport adequat a la seva edat i condicions.

3.  Animem a considerar a tota la societat que l’esport és principalment un joc, on els nens i joves s’han de divertir i aprendre a compartir la victòria i la derrota. Per això, creiem que s’ha de fugir dels excessos, tant d’entrenament com de la pressió per ser campió.

4. Confiem a les persones que envoltem l’esport -entrenadors, àrbitres, pares i públic- per tal que vetllin per no perdre de vista aquests objectius.

5. Demanem als mitjans de comunicació que es facin més ressò de tots els valors i exemples positius de l’esport, tant d’elit com l’amateur. Volem remarcar la gran capacitat que té l’esport per millorar l’educació dels joves.

6. Exhortem a les Escoles, Clubs, Federacions i Consells Escolars que vetllin per aconseguir que l’esport sigui una eina d’educació i creixement personal.

7. Demanem a les Administracions Públiques que fomentin els programes de formació per a pares i mares en aquest àmbit, i també en d’altres, per tal que l’educació dels nostres fills i filles, juntament amb les escoles i el seu entorn educatiu, sigui un èxit no només acadèmic, sinó principalment personal.

En el marc de la jornada el Dr. Jaume Cruz Feliu, Catedràtic de Psicologia de l’esport de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va impartir una conferència sobre el paper de la família i els entrenadors en la transmissió del valors en l’esport. També va haver-hi espai per a dues taules rodones, una adreçada als tècnics i una altra a les famílies, amb la participació del Dr. Carles González, professor de l’INEFC, Rubén Bonastre, Coordinador Pedagògic de La Masia del Futbol Club Barcelona i Xavi Rodríguez, Director Tècnic de la Federació Catalana de Bàsquet, el Dr. Ignasi de Bofarull, professor de la UIC, Ricardo Pujol, coordinador del Rugby Sant Cugat, Aleix Garcia, del futbol base del RCD Espanyol i Rafael Cervera, periodista esportiu.

 

slider hooligan.jpg