In Uncategorized

Ley orgánica 8/2015, de 22 de julio, de modificación del sistema de protección a la infancia y a la adolescencia (BOE 23.7.2015)

Ley 26/2015, de 28 de julio, de modificación del sistema de protección a la infancia y a la adolescencia (BOE 29.7.2015).

 

Quines noves mesures preveu la normativa referida per a la prevenció de la violència contra menors?

L’article 13 de la Llei 1/1996, de Protecció jurídica del menor, modificat per l’article 8 de la Llei 26/2015, estableix un nou requisit per accedir i exercir professions i activitats que impliquin contacte habitual amb menors: que no hagi estat condemnat per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat o indemnitat sexual.

Com a conseqüència d’aquesta nova previsió normativa, qui vulgui accedir a professions i activitats que impliquin el contacte amb menors (professorat, monitors, etc.) haurà d’acreditar aquesta circumstància aportant una certificació negativa del Registre Central de Delinqüents Sexuals.

 

Quan entrarà en funcionament el Registre de delinqüents sexuals?

Aquest Registre Central, que pertany al Ministeri de Justícia, s’haurà de posar en funcionament dins el termini de 6 mesos (el mes de gener de 2.016).

 

Estableix la Llei alguna altra exigència que s’apliqui de manera transitòria mentre no entri en funcionament el Registre esmentat?

Mentre aquest Registre no estigui operatiu, el personal que vulgui treballar en un centre amb una activitat que impliqui contacte amb menors haurà de presentar un certificat d’antecedents penals.

 

Com es pot obtenir un certificat d’antecedents penals?

Aquest certificat l’ha de sol·licitar el/la treballador/a i es pot obtenir de manera telemàtica (amb firma digital) o presencialment, a les oficines de la Direcció Provincial del Ministeri de Justícia a Barcelona, ubicat al carrer Garcilaso, 123.

També es pot sol·licitar per correu, enviant el model de sol·licitud (model 790) i la taxa pagada, amb una còpia compulsada del DNI, a l’adreça de l’oficina central d’atenció al ciutadà del Ministeri de Justícia, secció certificats penals, carrer de la Bolsa, 8, de 28012.- Madrid (tf. 918372295)

 

Quines persones hauran de presentar aquest certificat?

L’exigència afecta a totes les persones que desenvolupin una activitat que impliqui contacte habitual amb menors.

Per tant, entenem que l’hauran de presentar no només el professorat, sinó també els monitors de menjador i d’activitats extraescolars i de lleure, el personal de cuina, del servei de transport escolar, voluntaris, estudiants amb pràctiques, i qualsevol altra persona que treballi o col·labori amb el centre i estigui directa o indirectament en contacte amb l’alumnat.

Donat que l’exigència d’aquest certificat és vigent des del passat 18 d’agost de 2015, recomanem que tot el personal referit que s’hagi incorporat al Centre aquest curs 2015-16, o s’incorpori a partir d’aquesta data, sol·liciti el certificat d’antecedents penals i el presenti a l’escola per al seu arxiu juntament amb la resta de documentació.

 

Qui haurà de demanar aquest certificat en cas de serveis contractats amb empreses externes?

En cas que el servei de menjador i monitoratge o altres serveis que impliquin l’atenció a menors estigui contractat amb una empresa externa, és aquesta empresa la que ha de demanar aquest certificat als treballadors que vulgui contractar per treballar a l’escola.

Seria convenient incorporar en el contracte de prestació de serveis signat amb l’empresa una clàusula segons la qual aquesta empresa es compromet a sol·licitar aquesta certificació en les noves contractacions de monitors que formalitzi i que facilitarà aquesta informació al centre educatiu.

 

Quines altres mesures preveu la nova normativa per prevenir la violència contra menors?

La normativa també preveu l’obligació de posar en coneixement del Ministeri Fiscal qualsevol fet que pogués constituir un delicte contra la llibertat i identitat sexual d’un menor o explotació de menors.