In NOTICIES

ORDRE ENS/109/2015, de 23 d’abril, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per dotar de finançament addicional els centres privats que presten el Servei d’Educació de Catalunya en entorns de característiques socioeconòmiques desafavorides, i s’obre la convocatòria pública corresponent al curs acadèmic 2014-2015.

 

D’acord amb l’article 48.5 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, l’Administració educativa aporta recursos addicionals als centres que presten el Servei d’Educació de Catalunya en funció de les característiques socioeconòmiques de la zona i la tipologia de les famílies dels alumnes que atén el centre.

Així mateix, l’article 201.1 de l’esmentada Llei preveu que el Departament d’Ensenyament pot establir un finançament addicional per als centres que presten el Servei d’Educació de Catalunya que desenvolupin estratègies orientades a assegurar l’equitat i a fer possible el millorament dels resultats educatius. Aquest finançament addicional ha de permetre, en els centres en què s’apliqui, la gratuïtat total de l’horari escolar.

A més, l’article 202 de la mateixa Llei estableix que el Departament, per raons d’oportunitat social, d’equitat o de no-discriminació per raons econòmiques, ha d’establir ajuts i atorgar beques amb relació a activitats complementàries i extraescolars.

Per això, d’acord amb el que preveu el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i a proposta de la Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats,

 

Ordeno:

 

Article 1

Bases reguladores

Aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions per dotar de finançament addicional els centres privats que presten el Servei d’Educació de Catalunya en entorns de característiques socioeconòmiques desafavorides, les quals consten a l’annex.

 

Article 2

Convocatòria

Obrir convocatòria pública en règim de concurrència competitiva per a la concessió de les subvencions indicades a l’article 1, corresponents al curs acadèmic 2014-2015, que es regeix per les bases que consten a l’annex.

Els ensenyaments objecte de la subvenció són el segon cicle d’educació infantil, l’educació primària, l’educació secundària obligatòria i/o l’educació especial.

 

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

Les sol·licituds, juntament amb la documentació que consta a les bases, s’han de presentar d’acord amb els impresos normalitzats que es poden trobar a la pàgina web del Departament d’Ensenyament http://educacio.gencat.cat/gestiocentre, en el termini de 10 dies hàbils a comptar a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al DOGC.

 

Article 4

Import i partida pressupostària

L’import total destinat a la concessió d’aquestes subvencions és de 6.600.000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària EN0120 D/488000100/4210/0000 del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2015. Aquest import màxim es podrà ampliar per resolució del director general de Centres Concertats i Centres Privats, en funció de la disponibilitat pressupostària.

 

Article 5

Resolució definitiva

El director general de Centres Concertats i Centres Privats resol per delegació aquesta convocatòria en un termini màxim de sis mesos, a comptar de l’endemà de la data de publicació de la convocatòria.

La resolució es publicarà al DOGC i al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (https://seu.gencat.cat/ca/informacio-publica.html), amb indicació de si exhaureix o no la via administrativa, dels possibles recursos, dels òrgans davant els quals es podran interposar i del termini per interposar-los. Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.

Transcorregut aquest termini, si no s’ha dictat i notificat resolució expressa, la sol·licitud s’entén desestimada per silenci administratiu, d’acord amb el que estableix l’article 54.2.e) de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

 

Article 6

Justificació

Les entitats beneficiàries han d’acreditar davant la Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats, no més tard del 30 de setembre de 2015, que s’han realitzat les actuacions, que s’han complert els requisits exigits per obtenir la subvenció i que l’import de la subvenció s’ha destinat a les actuacions per a les quals s’ha concedit, d’acord amb la base reguladora 12.

 

Article 7

Consorci d’Educació de Barcelona

Quan les bases reguladores es refereixen genèricament als serveis territorials del Departament d’Ensenyament, aquesta referència s’entén realitzada al Consorci d’Educació de Barcelona pel que respecta al territori de la ciutat de Barcelona, d’acord amb el règim d’assumpció de funcions per part de l’esmentat Consorci.

 

Article 8

Caràcter de les subvencions

Les subvencions no tenen caràcter recurrent.

 

Contra aquesta Ordre, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar de l’endemà de la seva publicació al DOGC, de conformitat amb el que preveu l’article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Així mateix, poden interposar potestativament recurs de reposició, previ al recurs contenciós administratiu, davant la consellera d’Ensenyament, en el termini d’un mes a comptar de l’endemà de la seva publicació al DOGC, segons el que disposen l’article 77 de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, o qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

 

Barcelona, 23 d’abril de 2015

 

Irene Rigau i Oliver

Consellera d’Ensenyament

 

 

Annex

Bases reguladores

 

1. Objecte i finalitat

L’objecte de la convocatòria és aportar recursos addicionals als centres privats que presten el Servei d’Educació de Catalunya en funció de les característiques socioeconòmiques de la zona i la tipologia de les famílies dels alumnes.

La finalitat de la subvenció és evitar la discriminació dels alumnes pertanyents a famílies en situació econòmica més desafavorida, suplint les aportacions que les famílies no poden realitzar per motius econòmics, que serveixen per finançar actuacions que desenvolupa el centre i que no són cobertes pel concert educatiu, tal com són les activitats complementàries i els serveis, i activitats escolars.

 

2. Beneficiaris

Poden acollir-se a aquesta convocatòria els centres educatius de titularitat privada en els quals concorrin les circumstàncies següents:

a) Tenir subscrit concert educatiu per als ensenyaments de segon cicle d’educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria i/o educació especial.

b) Tenir en el conjunt dels ensenyaments objecte de la subvenció un percentatge d’alumnes superior al 10% amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides amb Resolució d’escolarització del director/a dels Serveis Territorials.

 

3. Requisits i condicions dels beneficiaris

3.1 Per ser beneficiàries de les subvencions, els centres sol·licitants han de complir els requisits i les condicions següents:

a) Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l’Estat i la Generalitat, i de les obligacions amb la Seguretat Social. La presentació de la sol·licitud de subvenció implica autoritzar a l’Administració de la Generalitat la comprovació d’ofici de les dades corresponents al compliment de les obligacions tributàries amb l’Estat i amb la Generalitat i amb la Tresoreria de la Seguretat Social.

b) No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l’article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que impossibiliten per ser beneficiari de la subvenció.

c) Complir amb les obligacions que estableixen els articles 32, 33 i 36 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

d) Estar al corrent de pagament d’obligacions per reintegrament de subvencions.

e) Els centres educatius amb una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones han d’haver adoptat els mitjans oportuns per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i intervenir-hi en els seus centres de treball, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

f) Disposar dels mitjans humans i materials necessaris i tenir assignats els recursos econòmics necessaris per a la realització de l’activitat de prevenció de riscos laborals a l’empresa, d’acord amb el que disposa la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

g) Els centres educatius amb 50 treballadors o més han de donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/es amb discapacitat, o bé aplicar les mesures alternatives d’acord amb el que disposen l’article 38 de la Llei 13/1982, de 7 d’abril, d’integració social dels minusvàlids, i la resta de normativa d’aplicació.

h) No fer donacions, aportacions o prestacions de serveis a títol gratuït en favor de partits polítics, fundacions o associacions que hi estiguin vinculades orgànicament, des de la presentació de la sol·licitud de subvenció fins a l’acabament de l’activitat subvencionada d’acord amb l’article 92 bis del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.

i) Presentar declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

j) Els centres educatius que siguin fundacions o associacions han d’haver adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l’anterior.

k) Els centres educatius que siguin fundacions, han d’haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat, d’acord amb l’article 336-3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d’abril.

3.2 El compliment d’aquests requisits s’acredita mitjançant les declaracions responsables que conté la sol·licitud.

 

4. Sol·licituds i documentació

4.1 Les sol·licituds es poden presentar telemàticament o per qualsevol dels mitjans que estableix l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l’article 25.1 de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

En el cas de presentació en una oficina de correus, s’ha de fer en sobre obert, per tal que la sol·licitud sigui datada i segellada pel funcionari de correus abans de ser certificada.

4.2 Juntament amb la sol·licitud, les entitats han de presentar la documentació següent:

a) Fotocòpia compulsada del NIF de la persona que signa la sol·licitud.

b) Fotocòpia compulsada dels poders de representació de la persona que signa la sol·licitud.

Aquesta documentació només s’ha d’aportar si la persona que signa la sol·licitud és diferent a la que consta com a representant del centre en l’aplicació Gconcert.

4.3 La sol·licitud conté les declaracions responsables que acrediten el compliment dels requisits i condicions establerts a la base 3.1 d’aquesta Ordre.

4.4 Si la sol·licitud no compleix els requisits, es requereix la persona interessada perquè en un termini de 10 dies hàbils, improrrogable, esmeni el defecte o aporti els documents preceptius, amb la indicació que si no ho fa així es considera que desisteix de la seva petició, i s’arxivarà la sol·licitud sense cap més tràmit, d’acord amb el que disposa l’article 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

4.5 La presentació de la sol·licitud implica l’acceptació de les bases i faculta l’ens competent per comprovar la conformitat de les dades que s’hi contenen o es declaren, i atorga el consentiment al Departament d’Ensenyament per al tractament de les dades de caràcter personal que siguin necessàries, exclusivament, per al procediment de gestió, tramitació i resolució de les subvencions, inclosa la consulta de les dades necessàries que constin en altres departaments de la Generalitat, d’acord amb la normativa sobre protecció de dades.

4.6 La inexactitud, falsedat o omissió de caràcter essencial en qualsevol dada o document que acompanyi la sol·licitud de subvencions deixen sense efecte aquest tràmit, des del moment en què es coneguin i prèvia audiència a la persona interessada, i, en conseqüència, comporten la inadmissió de la sol·licitud de subvenció, sens perjudici que puguin ser causa de revocació de la subvenció, si es coneixen amb posterioritat a la concessió

 

5. Criteris de valoració

Sense perjudici del compliment de la condició de beneficiari d’acord amb la base 2, els criteris de valoració de les sol·licituds són els següents:

5.1 Per als centres que tenen concert educatiu per als ensenyaments de segon cicle d’educació infantil, educació primària i/o educació secundària obligatòria:

a) Percentatge d’alumnes amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides amb Resolució d’escolarització del director/a dels Serveis Territorials, fins a 50 punts.

b) Percentatge d’alumnes amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides, que no disposin de Resolució d’escolarització del director/a dels Serveis Territorials, fins a 15 punts.

c) Percentatge de famílies ateses pel PIRMI o beneficiàries d’altres ajuts socials, fins a 10 punts.

d) Percentatge de famílies amb algun membre en situació d’atur, fins a 10 punts.

e) Preu de les activitats complementàries, fins a 15 punts.

La puntuació màxima és de 100 punts.

5.2 Per als centres que tenen concert educatiu d’educació especial:

a) Percentatge d’alumnes amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides amb Resolució d’escolarització del director/a dels Serveis Territorials, fins a 60 punts.

b) Percentatge d’alumnes amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides, que no disposin de Resolució d’escolarització del director/a dels Serveis Territorials, fins a 20 punts.

c) Percentatge de famílies ateses pel PIRMI o beneficiàries d’altres ajuts socials, fins a 10 punts.

d) Percentatge de famílies amb algun membre en situació d’atur, fins a 10 punts.

La puntuació màxima és de 100 punts.

 

6. Despeses subvencionables i quantia de la subvenció

6.1 Són subvencionables les despeses derivades de la manca d’aportacions de les quotes que han de satisfer les famílies en relació amb les activitats i/o serveis que desenvolupa el centre i que no estan finançades pel concert educatiu, i es realitzin durant el curs 2014-2015.

6.2 Del total de la dotació pressupostària establerta a l’article 2 d’aquesta Ordre, es destinaran 6.000.000,00 € als centres que tenen concert educatiu per als ensenyaments de segon cicle d’educació infantil, educació primària i/o educació secundària obligatòria.

Per a aquests centres s’estableixen 3 mòduls de subvenció en funció de la puntuació obtinguda:

a) Els centres que hagin obtingut la puntuació més alta (els que tenen un perfil socioeconòmic més baix) tindran una subvenció l’import de la qual és el resultat de multiplicar 8.000,00 € pel nombre d’unitats concertades en els nivells obligatoris i en el segon cicle de l’educació infantil. Aquest mòdul no podrà afectar a més de 10 centres.

b) Els centres que segueixin a continuació de la classificació rebran una subvenció l’import de la qual és el resultat de multiplicar 6.000,00 € pel nombre d’unitats concertades en els nivells obligatoris i en el segon cicle de l’educació infantil. Aquest mòdul no podrà afectar a més de 20 centres.

c) El següent tram de centres rebrà una subvenció l’import de la qual és el resultat de multiplicar 4.000,00 € pel nombre d’unitats concertades en els nivells obligatoris i en el segon cicle de l’educació infantil. Aquest mòdul s’aplicarà als centres corresponents fins a exhaurir la dotació pressupostària establerta.

En cas d’empat, es prioritzaran els centres en funció del percentatge d’alumnes amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides amb Resolució d’escolarització del director/a dels Serveis Territorials.

6.3 Del total de la dotació pressupostària establerta a l’article 2 d’aquesta ordre, es destinaran 600.000,00 € als centres d’educació especial. Per a aquests centres s’estableixen 2 mòduls de subvenció en funció de la puntuació obtinguda:

a) Els centres que hagin obtingut la puntuació més alta (els que tenen un perfil socioeconòmic més baix) tindran una subvenció l’import de la qual és el resultat de multiplicar 3.000,00 € pel nombre d’unitats concertades. Aquest mòdul no podrà afectar a més de 15 centres.

b) El següent tram de centres rebrà una subvenció l’import de la qual és el resultat de multiplicar 2.000,00 € pel nombre d’unitats concertades. Aquest mòdul s’aplicarà als centres corresponents fins a exhaurir la dotació pressupostària establerta.

En cas d’empat, es prioritzaran els centres en funció del percentatge d’alumnes amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides amb Resolució d’escolarització del director/a dels Serveis Territorials.

6.4 Aquestes subvencions són compatibles amb d’altres destinades a la mateixa finalitat i atorgades per altres administracions públiques o ens públics o privats, però en cap cas l’import de les subvencions concedides no pot ser d’una quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions d’altres entitats, ajuts, ingressos o recursos, superi el cost de l‘activitat a desenvolupar pel beneficiari.

 

7. Procediment de concessió

7.1 El procediment de concessió de les subvencions es tramita en règim de concurrència competitiva.

7.2 L’òrgan instructor és la subdirecció general de Centres Privats i l’òrgan resolutori és la Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats.

7.3 Les sol·licituds s’avaluen en funció dels criteris de valoració establerts per una comissió d’avaluació integrada pels membres següents:

– La subdirectora general de Centres Privats, o persona que designi.

– El subdirector general de la Inspecció, o persona que designi.

– Un membre de cadascuna de les entitats patronals representatives dels centres privats acollits a la convocatòria.

– El cap de la secció de Règim Econòmic de Centres Privats que actua com a secretari.

7.4 Durant el tràmit de valoració de les sol·licituds, la comissió pot requerir als centres sol·licitants la documentació addicional i els aclariments que consideri oportuns.

7.5 L’òrgan instructor formula la proposta de resolució provisional a la vista de l’informe de la comissió de valoració.

 

8. Proposta de resolució provisional, documentació i acceptació

8.1 La proposta de resolució provisional de concessió de les subvencions es notifica als centres interessats mitjançant la seva publicació al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (https://seu.gencat.cat/ca/informacio-publica.html). Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.

8.2 La proposta de resolució provisional conté la llista de sol·licitants proposats per ser beneficiaris de les subvencions, l’import que es preveu concedir i, si escau, la documentació que els interessats han de presentar prèviament a la proposta de resolució definitiva.

8.3 La subvenció s’entendrà acceptada tàcitament en el supòsit que el centre proposat com a beneficiari no presenti cap al·legació dins el termini de 10 dies hàbils.

 

9. Inadmissió i desistiment

9.1 L’incompliment dels requisits no esmenables o del termini de presentació de sol·licituds comporta la inadmissió de la sol·licitud.

9.2 Comporta el desistiment de la sol·licitud la manca de presentació de qualsevol dels documents que preveu la base 4 o la manca d’esmena dels requisits esmenables, dins el termini de 10 dies hàbils i amb el requeriment previ.

9.3 Prèviament a la concessió de les subvencions, l’òrgan instructor resol sobre la inadmissió o el desistiment de les sol·licituds, i notifica la resolució corresponent als centres interessats mitjançant la seva publicació al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (https://seu.gencat.cat/ca/informacio-publica.html).

9.4 Qualsevol centre sol·licitant pot desistir per escrit de la seva sol·licitud de subvenció, abans de la concessió, i l’òrgan instructor l’ha d’acceptar.

 

10. Resolució definitiva i publicació

10.1 L’òrgan instructor eleva a l’òrgan resolutori la proposta de resolució definitiva, formulada a la vista de la resolució provisional i fonamentada en els informes de la comissió de valoració.

10.2 La resolució que finalitza el procediment es notifica mitjançant la seva publicació al DOGC i al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (https://seu.gencat.cat/ca/informacio-publica.html). Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.

10.3 La resolució definitiva farà esment dels recursos que es podran interposar, del termini per interposar-los i de l’òrgan davant del qual es podrà recórrer.

 

11. Obligacions de les entitats beneficiàries

11.1 L’obtenció de la subvenció comporta per al centre beneficiari l’obligació de no discriminar econòmicament a cap alumne en qualsevol de les activitats objecte de subvenció, i la de destinar íntegrament l’import de la subvenció a minorar les quotes a càrrec de les famílies.

11.2 A més, també són obligacions dels centres beneficiaris:

a) Complir l’objectiu, executar el projecte, realitzar l’activitat o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de les subvencions.

b) Justificar davant l’òrgan concedent el compliment dels requisits i les condicions, i també la realització i el compliment de la finalitat que determinin la concessió o el gaudi de la subvenció, d’acord amb el que preveuen aquestes bases.

c) Sotmetre’s a les actuacions de comprovació que efectuï l’òrgan concedent, i aportar tota la informació que li sigui requerida a l’efecte.

d) Conservar els documents justificatius de l’aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, mentre puguin ser objecte de les actuacions de comprovació i control, durant un termini de quatre anys.

e) Reintegrar els fons percebuts en els casos que preveuen l’article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l’article 99 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.

f) Facilitar tota la informació i la documentació que els requereixin el Departament d’Ensenyament, la Intervenció de la Generalitat, la Sindicatura de Comptes o altres òrgans competents de conformitat amb les normes legals vigents.

g) Complir, si s’escau, la subcontractació, els requisits de l’article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, relatius a la subcontractació de les activitats subvencionades.

h) Informar l’òrgan concedent de la subvenció de qualsevol contracte o conveni signat, per a la gestió de l’activitat subvencionada, entre el beneficiari i qualsevol entitat pública o privada.

i) Presentar a l’òrgan competent les propostes de canvi que es puguin produir o es produeixin en l’activitat o el projecte subvencionat. Aquestes propostes hauran d’anar acompanyades de memòries justificatives.

j) No superar, en concurrència amb altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos, el 100% del cost de l’activitat subvencionada, d’acord amb el que preveu l’article 19.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

k) Comunicar a l’òrgan concedent l’obtenció d’altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos que financin les activitats subvencionades. Aquesta comunicació s’ha d’efectuar tan aviat com es conegui i, en tot cas, abans de la justificació de l’aplicació donada als fons percebuts.

l) Fer pública la col·laboració del Departament d’Ensenyament en la documentació que, si s’escau, generin els programes subvencionats, fent-hi constar l’expressió: “Amb el suport del Departament d’Ensenyament”.

 

12. Justificació i termini

12.1 La justificació es presenta dins del termini i davant de l’òrgan que preveu l’article 6.

12.2 La modalitat de justificació és el compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa. La documentació justificativa que han de presentar els beneficiaris és la següent:

– Memòria detallada que inclogui les actuacions subvencionades així com el cost per alumne de cadascuna d’elles i la relació d’alumnes que per a cada actuació s’ha beneficiat de la subvenció.

– Memòria econòmica del cost de cadascuna de les activitats realitzades, objecte de subvenció, que contindrà:

a) Relació classificada de totes les despeses de cadascuna de les activitats amb identificació del creditor, factura, import, data d’emissió i data de pagament.

b) Nòmines, TC1, TC2 o factures de totes les despeses incorporades en el paràgraf anterior i document acreditatiu del pagament.

c) Relació detallada d’altres ingressos (quotes de les famílies) o subvencions que hagin finançat l’activitat subvencionada amb indicació del import i procedència.

– Declaració signada per la persona que ostenta la titularitat del centre conforme la subvenció concedida s’ha destinat íntegrament a les activitats subvencionades.

– Declaració signada per la persona que ostenta la titularitat del centre conforme no s’ha discriminat econòmicament a cap alumne en qualsevol de les activitats objecte de subvenció que suposi un cost per a les famílies, i que s’ha destinat íntegrament la subvenció a minorar la quota a càrrec de les famílies.

 

13. Pagament

L’import de la subvenció es farà efectiu en dos pagaments; el primer, corresponent a un 40% de l’import de al subvenció atorgada, es tramitarà un cop resolta la convocatòria; i el segon, corresponent al 60% restant, es tramitarà un cop els centres presentin la justificació de tot l’import atorgat.

Atesa la naturalesa dels beneficiaris, no és necessària la presentació de garanties.

 

14. Nul·litat, anul·labilitat, revocació i reintegrament

14.1 L’òrgan competent pot declarar la nul·litat o anul·labilitat de la resolució de concessió de la subvenció en els supòsits previstos per l’article 36 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. La declaració judicial o administrativa de nul·litat o anul·labilitat comporta l’obligació de retornar les quantitats rebudes.

14.2 Són causes de revocació de la subvenció les previstes a l’article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i a l’article 99 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.

14.3 La inexactitud de les dades aportades o l’incompliment per part dels beneficiaris d’alguna de les obligacions que es deriven de la concessió de la subvenció poden donar lloc a la revocació de l’import atorgat.

14.4 L’òrgan concedent iniciarà un procediment de reintegrament de les prestacions econòmiques concedides i abonades indegudament quan concorrin les situacions previstes a la normativa d’aplicació. El procediment de reintegrament es tramitarà d’acord amb el que preveu l’article 100 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.

 

15. Control

El Departament d’Ensenyament pot inspeccionar el desenvolupament dels programes i les actuacions subvencionades per tal de comprovar el compliment de l’objecte de la subvenció.

 

16. Protecció de dades de caràcter personal

D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, les dades recollides s’incorporen al fitxer “Subvencions i ajuts per a activitats ordinàries de centres educatius”, que té per finalitat controlar, gestionar i resoldre les sol·licituds de subvencions i ajuts per a activitats ordinàries de centres educatius. S’hi poden exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un escrit adreçat a la Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats (Via Augusta, 202-226, 08021 Barcelona).