In BANNER_HOME, NOTICIES

Parlem amb Ester Morillas, Coordinadora de projectes locals de la  Fundació Barça, perquè ens posi en coneixement del programa de prevenció de Bullying impulsat per la Fundació, a qui va dirigit i el seu funcionament.

Enguany, la Fundació Barça celebra la segona edició del Simposi contra el bullying, que tindrà lloc el proper dimarts 11 de juny a l’ Auditoti 1899 del Camp Nou.

1. En què consisteix el programa de Bullying?

El programa de bullying de la Fundació Barça es fonamenta, en primer lloc, en l’objectiu de contribuir en la prevenció del bullying a Catalunya a través d’una metodologia pròpia que empra l’esport tant en l’àmbit escolar com l’esportiu.

Per altra banda, es pretén sensibilitzar i fomentar la presa de consciència sobre la problemàtica, incidir públicament i políticament per a sumar esforços i generar coneixement, per tal de formular propostes eficients.

2. Per què han decidit dur a terme un desplegament com aquest?

Aquest programa entra dins d’una de les línies del nou pla estratègic 2016-2021 de la Fundació: la de contribuir en la prevenció de la violència i resolució de conflictes en la infància i joventut.

I sota aquest marc hem fixat un dels nostres focus a Catalunya en la prevenció de l’assetjament entre iguals, donat que afecta 1 de cada 10 dels nostres infants i és la principal preocupació dels nostres adolescents.

3. A qui va dirigit?

Dins l’àmbit esportiu, formem els tècnics esportius perquè tinguin una mirada entrenada en la detecció del bullying dins el seu equip i el seu club. Si bé també els facilitem dinàmiques esportives que s’insereixen dins l’entrenament per promoure la prevenció, sense interferir en la qualitat esportiva de la sessió.

Per altra banda, en l’àmbit escolar comptem a un programa de prevenció del bullying a través de l’esport que s’adreça a les escoles de primària, de forma gratuïta. Aquest programa començarà aquest curs vinent, després de dos anys de prova pilot que han validat científicament la seva eficàcia.

4. El programa de prevenció del Bullying a les escoles, com funciona?

Es tracta d’un projecte que recau sobre tots els cursos de primària amb l’objectiu d’assegurar un clima de bona convivència per tot el centre educatiu. Els tutors, mestres d’educació física i artístic són els propis implementadors a través d’unes unitats didàctiques molt pautades que suposen molt poca càrrega lectiva.

Totes les escoles de primària poden inscriure’s de forma gratuïta al contraelbullying@fcbarcelona.cat

5. Entre aquestes algunes accions hi ha prevista l’organització del 2n Simposi.

Sí, el proper 11 de juny convidem tots els professionals que treballen amb infants a conèixer el Dr. Peter Smith, pare del terme de ciberbullying i al Dr. Miguel Nery, un dels pocs investigadors del Bullying dins el món de l’esport, a la vegada que compartint diferents programes de prevenció i/o intervenció de Bullying.

A més, es presentaran els resultats dels estudis que hem dut a terme aquest curs per conèixer les xifres del Bullying a les escoles de primària de Catalunya, dins el futbol formatiu de Catalunya i la mirada dels nostres adolescents i experts al respecte. Us hi esperem!

Més informació